
Har øvelser for redningsstaben på Teams
Hos Sporveien i Oslo har de funnet en enkel måte å øve redningsstaben på.

På mange av tilsynene Næringslivets sikkerhetsorganisasjon går på, får industrivern avvik for at redningsstaben ikke har øvd. Kravet er at redningsstaben skal øve minimum én gang i året, men det kan være krevende å samle medlemmene av staben.
Industrivernleder ved Sporveien AS på Grefsen i Oslo, Ståle Myrann, har funnet en måte å øve staben på som er både lavterskel og effektiv.
– Som mange andre har vi tidligere hatt utfordringer med å samle alle i staben for å øve. De som sitter i redningsstaben er ofte i lederstillinger og har mange andre møter, men da vi bestemte oss for å bruke Teams som verktøy, oppdaget vi mange fordeler, sier Myrann.
Lettere å få folk med
I redningsstaben sitter blant annet verkstedsjefen på Sporveien, Grefsen, sammen med representanter for teknisk avdeling og opplærings- og planleggingsavdelingen.
– Kort fortalt, de som kan ta avgjørelser og som har god kunnskap om virksomheten vår på Grefsen, sier Myrann.
Forrige stabsøvelse var den første de hadde på Teams.
– Da vi kjørte redningsstabsøvelsen på Teams var vi ikke avhengig av at alle var i samme rom, og det var sånn sett lettere å få folk med på øvelsen. Det å få folk i staben til å sette av to timer, bør være realistisk for de fleste – spesielt når man kan være med uavhengig av hvor man befinner seg, sier Myrann.
Flere saker om øvelser
-
Bruker små brikker til å øve stort
Industrivernet hos Coop har laget en modell av Lego for å kunne øve på store områder.
-
Erfaring fra øvelse med flersidig scenario
Hvordan håndterer man flere uønskede hendelser samtidig? Aero Norway gjennomførte en krevende øvelse med illebefinnende, kjemikalielekkasje og klemskade – samtidig!
-
Realistisk førstehjelpsøvelse
Beinsplinter og brannskader ble sminket på realistisk vis slik at industrivernet i Arcus på Gjelleråsen fikk en svært realistisk førstehjelpsøvelse.
-
Øvde alle fem skiftlagene
Industrivernet på Halden Pharma AS hadde en omfattende førstehjelpsøvelse med levende markører.
-
Øvelser må bidra til endring
Øvelser avdekker hva en organisasjon ikke er god på. Så hvordan blir man god? Ved å endre intern adferd i organisasjonen, mener høgskolelektor Geir Ove Venemyr.
Logg i chatten
Han forteller at de brukte funksjonene i Teams som en aktiv del av øvelsen, og spesielt som et støtteverktøy til loggføringen.
– Vi brukte chatte-funksjonen i Teams aktivt hvor de ulike rollene skrev inn hva de gjorde og holdt hverandre oppdatert. Etter øvelsen ble vi enige om at vi fremover skal ta opp hele samtalen og øvelsen i Teams. Da er vi sikre på at loggføringen over hvem som gjør hva og når blir hundre prosent riktig hele veien. Dette ble også et nyttig verktøy for han som fører loggen, sier Myrann.
Øvelsen var ellers som en vanlig redningsstabsøvelse med ulike elementer som skulle håndteres. Myrann hadde planlagt øvelsen og satt med redningsleder.
– Scenarioet var en skadet person i vognhallen. Under denne øvelsen spilte jeg rollen som fagleder industrivern som ga informasjon og innspill inn til redningsstaben, sier Myrann, som også under en reell hendelse har rollen som fagleder industrivern.
Bra verktøy for staben
En del av øvelsen var å se om det i det hele tatt funket å øve redningsstaben på Teams.
– Vi har alle relevante dokumenter, som varslingslister, på PC-ene våre, så enten du er på jobb eller jobber hjemmefra så er all informasjon lett tilgjengelig. Det at vi samlet redningsstaben på Teams og ikke fysisk i samme rom, gjorde det mye enklere. Hovedkonklusjonen etter øvelsen er at Teams fungerte som et bra verktøy for å øve redningsstaben, sier Myrann.
På denne øvelsen var det kun redningsstaben som øvde, men Myrann sier at det ikke er utenkelig at de vil øve staben og innsatspersonene samtidig neste gang.
– Selv om øvelsen bare var på Teams, ble den veldig realistisk. Etter to timer er man ganske kjørt, sier Myrann.
Anbefaler øvelsesplanleggingskurs
Selv om virksomheten har potensiale for alvorlige førstehjelpsskader, forteller Myrann at de har vært heldige og unngått alvorlige hendelser.
– Vi har veldig mange scenarioer hvor vi kan få klem- og fallskader, så vi har forsterket industrivernet vårt med førstehjelp. Siden vi jobber med trikker, øver vi også på strømgjennomgang. Da øver vi gjerne med markører og lager litt skuespill, hvor det i tillegg til håndtering av skaden er viktig at industrivernet vurderer egensikkerheten, sier Myrann.
Myrann oppfordrer andre industrivernledere til å gå på øvelsesplanleggingskurs for å kunne lage mest mulig tilpassede øvingsplaner for sitt industrivern.
– Jeg har hatt stor nytte av å gå på øvelsesplanleggingskurs. Da lærte jeg mye om hvordan man skal bygge opp en øvelse. Når du skal øve, må du først og fremst finne ut hvilke elementer du skal øve på. Velg øvelsesscenario så du får øvd på de elementene du ønsker, sier Myrann.
