Statssekretær Even Eriksen i Justis- og beredskapsdepartementet under åpningen av Redningskonferansen 2024.

– Samvirke er eneste løsningen for vårt langstrakte land

Publisert Sist oppdatert

Kommisjonene

Totalberedskapskommisjonen ble oppnevnt ved kongelig resolusjon 21. januar 2022 for å vurdere og fremme forslag til hvordan samfunnets samlede ressurser kan og bør innrettes for å videreutvikle samfunnssikkerhet og beredskap, og sikre best mulig samlet utnyttelse av beredskapsressursene.

Les Totalberedskapskommisjonens rapport NOU 2023: 17 Nå er det alvor — Rustet for en usikker fremtid

Forsvarskommisjonen ble oppnevnt av regjeringen i 2021 for å vurdere hvilke sikkerhets- og forsvarspolitiske veivalg og prioriteringer Norge kan ta for best å ivareta norsk sikkerhet i et 10-20 års perspektiv, og for å bidra til offentlig debatt og nytenkning. Det er over 30 år siden forrige forsvarskommisjon avleverte sin rapport.

Les Forsvarskommisjonens rapport NOU 2023: 14 Forsvar for fred og frihet

Samarbeid og samvirke er helt avgjørende for at vi skal kunne opprettholde beredskapen og redningstjenester. Norge er et langt land og ressursene må søke sammen for å håndtere krisene.

Det sa statssekretær Even Eriksen fra Justis- og beredskapsdepartementet under Redningskonferansen 2024 på Gardermoen 4. september. Han skrøt av den norske redningstjenesten og sa den har et svært godt omdømme både nasjonalt og internasjonalt.

– Det er fantastisk å høre at 97 prosent av dere som jobber med dette trives i jobben. Det tyder at dere jobber for mer enn bare pengene, men også for et samfunnsbidrag. Tilliten til redningstjenesten er høy så vær stolte av det. Dere i redningstjenesten spiller en nøkkelrolle i beredskapen og jeg er imponert over innsatsen dere legger ned hver eneste dag. Dere bruker tiden deres på å redde folk, hjelpe folk og drar ut på oppdrag i all slags vær, hele året, til alle døgnets timer, sa Eriksen.

Dugnad og engasjement under leteaksjon

I oktober i fjor forsvant syv år gamle Torjus i Langemyr i Lindesnes kommune i Agder, og en større leteaksjon ble satt i gang med flere hundre deltakere. Det ble mobilisert store ressurser fra Agder politidistrikt, redningstjenesten, Sivilforsvaret, Heimevernet og Lindenes og Lyngdal kommune satte krisestab. I timene som gikk meldte flere og flere frivillige seg fra lokalmiljøet til å lete i håp om å finne syvåringen. Det er den største leteaksjonen i Lindenes distriktet noen gang. Engasjementet fra lokalmiljøet var enormt, fortalte statssekretæren.

Statssekretær Even Eriksen i Justis- og beredskapsdepartementet.

– I Norge stoler vi på hverandre og trår til når det trengs. Det er helt unikt for den norske beredskapen. Og det har vi sett gang på gang i mange hendelser og særlig da under leteaksjonen etter Torjus. Dugnad er det fineste ordet i den norske ordboken, spør du meg. Å være frivillig er å skape samfunn der vi tar vare på hverandre, sa Eriksen.

Hovedredningssentralen har levert en evalueringsrapport om leteaksjon i Agder. Statssekretær Eriksen sa det er livsviktig å ta lærdom av alle redningsaksjoner slik at vi stadig kan forbedre oss.

– Det er viktig å finne ut hva som gikk galt i fjor høst, og hvordan vi kan gjøre ting bedre neste gang. Men det er også viktig å se på alt det som gikk bra. Vi er for dårlige til å skryte av hverandre, mente Eriksen.

Felles verktøy skal redde liv

For å sikre en redningstjeneste for fremtiden må det satses på teknologi og digitale løsninger, mente statssekretæren. Han informerte at det arbeides med et spennende prosjekt som kan få stor betydning for hvordan leteaksjoner skal styres fremover.

«Felles digitalt verktøy for aksjonsstøtte» vil føre til at dere kommer raskere i innsats, mente Eriksen og henvendte seg til publikum i salen.

Ressurser vil settes inn tidligere og sjansen for tap av liv og helse vil reduseres. Et felles verktøy skal bidra til økt felles situasjonsforståelse under søk og redningsaksjoner og vil styrke samvirket mellom offentlige, private og frivillige aktører, la han til.

I Sør-Vest politidistrikt brukes verktøyet i en pilot og erfaringene er så langt gode, opplyste Eriksen.

Skal øke nasjonal kontroll

–Vi ønsker en grundig gjennomgang for å se på hvordan vi kan benytte oss av beredskapsressursene i Norge. Totalberedskapskommisjonen og Forsvarskommisjonen utfyller hverandre og gir oss viktig kunnskapsgrunnlag hvordan Norge skal fortsatt være et godt og trygt land å bo i, selv om verden endrer seg rundt oss og vi bor i en sikkerhetspolitisk og geopolitisk krevende tid. Flere av forslagene Totalberedskapskommisjon foreslår handler om å trekke flere aktører inn i et samarbeid og styrke lokalt og regionalt nivå i beredskapen og styrke beredskapsrollen til frivillige organisasjoner, sa Eriksen.

Totalberedskapskommisjon har også kommet med flere forslag knyttet til kommunens beredskapsarbeid. Det dreier seg om samarbeid på tvers av sektorer og sikre felles situasjonsforståelse, og videreutvikling av grunnberedskap og infrastruktur.

Regjeringen vil senere i år legge frem en Totalberedskapsmelding for Stortinget som følger opp hovedanbefalingene fra kommisjonen. Meldingen vil sammen med langtidsplan for forsvarssektoren øke vår nasjonale kontroll og peke ut retningen for å trygge Norge. Den offentlige organiserte redningstjenesten med sine partnere og ressurser er svært viktige beredskapskapasiteter, understreket statssekretæren.

Stortingsmelding om brannvesenet

I stortingsmeldingen presenteres innsats og tiltak for å utvikle brann- og redningsvesenet videre. I første del av meldingen gis en beskrivelse av brann- og redningsvesenets organisering og oppgaver. Brannsituasjonen i Norge og hovedtrekkene i utviklingen for perioden 2009-2023 blir gjennomgått. I andre del av meldingen presenteres de nasjonale målene for brannvernarbeidet. Målene ligger til grunn for tiltakene som er samlet under tre kapitler: 1) Lokal, regional og nasjonal oppgaveløsning og samarbeid, 2) brannforebyggende arbeid og 3) utdanning, kompetanse og rekruttering.

Les Meld. St. 16 (2023–2024) Brann- og redningsvesenet — Nærhet, lokalkunnskap og rask respons i hele landet

Kartlegg risiko

Den helhetlige gjennomgangen av brann og redning med påfølgende stortingsmelding før påske ga oss viktige tiltak som gjør at brann og redningsvesenet er bedre rustet til å møte fremtiden og dagens utfordringer, mente statssekretæren.

– Brann og redningstjenesten er det mest desentralisert av våre nødetater og er en viktig del av totalforsvaret vårt. Den kommunale organiseringen vi har for den sikrer at våre innbyggere får den lokalkunnskapen som trengs, og får rask bistand når krisen oppstår, sa Eriksen.

Han mener vi aldri må slutte å kartlegge risiko og sårbarheter i alt vi gjør, og alt vi har slik at kommunene får en best mulig oversikt over det som er viktig å beskytte i en krise.

–Det er når og ikke hvis krisen inntrer, og den må bli møtt med ressurser. Da må beredskapsressursene være tilgjengelig i hele landet. Regjeringen kommer fremdeles til å prioritere å løse beredskapsoppgaver i kommunene. Nasjonale planer skal fremdeles reflektere kommunens viktige rolle. Vi må ta hele landet i bruk, og hardføre lokalsamfunn med høy kompetanse er helt grunnleggende for at vi skal få det til, sa Eriksen.

Powered by Labrador CMS