– Når et øl er ferdig brygget, har vi rester av malt som kalles mask. Viste du at 100 prosent av masken hentes av lokale bønder som bruker dette til dyrefôr? spør Linn Steiner, fagleder industrivern og driftsleder ved Aass bryggeri i Drammen i produksjonen. Her står hun sammen med tidligere prosessoperatør ved Aass Bryggeri, Kieran White.

Fra øl til vann – dersom krisen melder seg

Du trodde kanskje bare det gikk an å gjøre vann om til vin? I Drammen er Aass Bryggeri klare for å bidra med rent vann dersom det blir vannmangel i kommunen.

Publisert

Driftsleder og fagleder industrivern Linn Steiner ved Aass bryggeri i Drammen sier det er viktig å følge opp Totalberedskapskommisjonen.

Hun mener at dersom næringslivet og det offentlige jobber godt sammen og sikrer beredskapen, så står innbyggerne i Drammen kommune mye sterkere i en krisesituasjon.

– Ved å bidra inn i beredskapsrådet får vi en viktig plattform til å bidra til samfunnets kriseberedskap, og vi får mulighet til å lære av andre aktører og virksomheter. Vi tar vårt samfunnsansvar på alvor, sier Steiner.

Steiner er ansvarlig for alle avdelingene som utgjør driften; prosess, produksjon, lager og vedlikehold. I tillegg har hun en rolle i Industrivernet, som fagleder, dersom det skulle skje en hendelse.

Beredskapsrådet i Drammen kommune er også en god arena til å sikre at kommunen har oppdatert informasjon om hvilke muligheter og behov vi som virksomhet har inn i et slikt arbeid, understreker Steiner.

 

Vann – livsviktig vare

– Under møtet fortalte jeg om tidligere hendelser hos Aass, hvordan det ble håndtert og hvordan vi har jobbet målrettet for å minimere risiko for lignende hendelser. Jeg informerte om hvilke risikoer som finnes hos oss og tiltak som er gjort for å sikre at vår drift er så trygg som mulig. I tillegg snakket jeg om at vi er forberedt og hvordan virksomheten kan bidra inn i en eventuell større hendelse der det for eksempel er mangel på rent drikkevann, informerer Steiner.

Hun understreker at det i dag ikke finnes en konkret plan eller eksisterende avtale med Drammen kommune om hvordan Aass bryggeri kan bistå inn i en eventuell krise ved bortfall av vann, men at hun ville tenke høyt om hvordan bryggeriet kan bidra på beredskapsmøtet.

– Det finnes ikke noen definert plan per i dag, og det er noe som eventuelt må skje i samarbeid med kommunen. Vi tar vårt samfunnsansvar på alvor og er positive til samtaler om hvordan vi kan gjøre dette i praksis, sier Steiner.

 

Deler risikoreduksjon

Steiner mener deres bidrag inn i beredskapsrådet er å dele erfaringer fra næringslivet og hvordan de jobber med å begrense risikoer internt og øver på potensielle hendelser.

– Vi ønsker å lære mer om hvordan vi sammen kan både håndtere og begrense omfanget av store og små kriser, spesielt gjennom bedre kommunikasjon og koordinering på tvers av sektorer. Å delta i disse kommunale beredskapsmøtene gir det oss muligheten til å utveksle kunnskap og praksis som kan styrke både kommunen og vårt eget beredskapsarbeid, mener Steiner.

 

Kortreist beredskap

Hun mener det er viktig at kommunale beredskapsråd fortsetter å fungere som et forum for tverrfaglig samarbeid og kunnskapsdeling, slik at de sammen kan skape et mer robust og forberedt samfunn.

– Det er viktig at dette arbeidet også skjer på lokalt nivå for å ha kompetansen tett på. Dersom en krise oppstår er det viktig med kunnskap om lokale forhold, både behov og muligheter. Målet er å være bedre rustet til å håndtere eventuelle kriser og minimere konsekvensene for både innbyggere og næringsliv, oppfordrer Steiner.

Hun håper de lokale aktørene kan samarbeide enda tettere i tiden fremover.

– For fremtiden ser vi gjerne at vi får mer innsikt i hvordan vi kan samarbeide enda tettere med lokale aktører i krisesituasjoner, og vi er interessert i å lære mer om hvordan vi kan styrke vår egen beredskap! sier Steiner.

Powered by Labrador CMS