Industrivernkonferansen 2024
– Næringslivet en viktig del av totalberedskapen
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl oppfordrer næringslivet til å identifisere verdiene sine.
Under åpningstalen på Næringslivets sikkerhetsorganisasjons årlige konferanse Industrivernkonferansen 2024 i Lillestrøm 3. desember presiserte Mehl at det ikke bare er staten og offentlige institusjoner som er truet av trusselaktører.
– Vi lever i en verden med ulike blokkdannelser, og relasjoner mellom ulike land som preges av rivalisering og konfrontasjon. Kriminelle kan lette finne sammen og bruke virkemidlene sine. Disse kan også rettes mot sivil og privat sektor, og mange kan se seg tjent på å utnytte det som er sårbarhetene i vårt åpne samfunn. Vi vet at trusselaktører ikke skiller mellom offentlige og private virksomheter. Private næringslivet bør vite og verne om verdiene sine, sier Mehl.
Viktige lokale ressurser
Alle hendelser skjer i en kommune, og håndteres av de lokale ressursene som løser beredskapsoppgaver lokalt. Det krever at vi har robuste lokalsamfunn, sier statsråden.
Flere saker om Industrivernkonferansen
– Vi må bruke ressursene våre på best mulig måte. Det blir krevende å ha nok folk til alle oppgaver, sier Mehl.
Regjeringen vil etter hvert legge fram en totalberedskapsmelding for Stortinget, som vil følge opp hovedanbefalingene fra Totalberedskapskommisjonen.
– I totalberedskapsmeldingen vil vi beskrive hvordan myndighetene, næringslivet og andre aktører må jobbe systematisk for å få en ny retning for beredskapsarbeidet. Vi må sette det mer i system, sier Mehl.
Bedre bevissthet
Hun presiserer at industrien og næringslivet spiller en viktig rolle i totalberedskapen.
– Næringslivet og deres selvforsyningsgrad er en helt klart viktig del av totalberedskapen. De ressursene som angår i totalberedskapen er viktige også i fred. Da er vi bedre rustet mot de hendelsene vi ikke kan planlegge for, som for eksempel naturkatastrofer, sier Mehl.
Beredskap er noe som må prioriteres og det å få en bedre bevissthet rundt beredskap er en viktig del av dette, mener Mehl.
– Vi kan ikke si oss ferdige med beredskapsarbeidet. Vi må kontinuerlig planlegge, etablere planer, tette sårbarheter og øve. Sammen blir vi bedre rustet for en usikker fremtid, så det er veldig positivt at det er så mange folk som er positive til å gjøre tiltak for å dra lasset, sier Mehl og viser til deltakerne på Industrivernkonferansen.