Følgende i industrivernet var med på øvelse 4. februar 2025: Linn Bylund, Jakk Vidar Svendsen, Kenneth Sørensen, Georg Rosenvold, Alexander Larsen, Malvin Olsen, Morten Thomassen, Marius Knutsen, Per Fredrik Augland, Roger Klausen. Oscar Løge og Eric Barton var ansvarlige øvingsledere.

Øver 3000 timer i året

Årets fem første øvelser er allerede unnagjort for industrivernet ved Glencore Nikkelverk. I den første øvelsesrunden var det røykdykking og søk som stod på planen for hvert av vaktlagene.

Publisert Sist oppdatert

Øvelser hos Glencore

Industrivernet ved Glencore Nikkelverk øver 50 ganger i året. Øvelsene går fra januar til desember, med et lite opphold i juli og august grunnet ferieavvikling. Årlig utgjør øvingsaktivitet drøye 3000 timer for innsatspersonellet i industrivernet. Det øves i alle typer værforhold og omgivelser. I tillegg øver staber og andre beredskapsrelevante grupper.

Innsatspersonene er fordelt på fem ulike vaktlag/skift, som øver én gang per måned internt på bedriften. I tillegg er det halvårlig øvelser på eksternt øvingsfelt.

Industrivernleder Ole Kristian Henriksen har det overordnede ansvaret for øvelsesplanen og det faglige innholdet, mens fagleder industrivern på hvert vaktlag har ansvaret for å gjennomføre øvelsene i tråd med føringene og momentene som er satt.

Momenter og mål som skulle gjennomgås og øves var:

  • Røykdykking og søk
  • Sperring og sikring av område
  • Koordinering og plassering av innsatskjøretøy
  • Slangeutlegg og bekledning
  • Kommunikasjon mellom fagleder industrivern, portvakt, røykdykkerleder og røykdykkerlagene.
  • Kjentpersonrunde i ny hydrogenfabrikk

I tillegg er det stort fokus på de nye tiltakskortene som er utarbeidet.

Industrivernet startet med en gjennomgang av øvelsen og risikovurdering på brannstasjonen. Et viktig element med risikoanalysen er å ta ned stressnivået slik at øvelsene gjennomføres på en sikker og mest mulig lærerik og skadebegrensende måte. Øvelsesmomentene og mål for øvelsen blir også gjennomgått.

 

Alarmen går

Da øvelsen startet, fikk fagleder industrivern (FLI), Eric Barton, beskjed om følgende scenario: røykutvikling i lagerhall. Da fagleder industrivern kom fram, så han mye røyk komme ut av bygget og slo alarm.

Mens mannskap var på vei, kontaktet FLI vakten og spurte om det var noe arbeid i området. Vakten ga tilbakemelding på at fire personer hadde aktiv arbeidstillatelse i området. Bedriftsalarm ble slått og evakueringsrutiner iverksatt.

 

Flere savnede personer

Utvendig søk og sjekk av omkringliggende områder.
Innsatsmannskaper fra industrivernet gjør seg klare til innsats i røykfylt lokale.
Fagleder industrivern Eric Barton blir kontaktet av redningsstaben og fortalt om at det er propantank på baksiden siden av bygget. Fagleder industrivern gir beskjed til røykdykkerleder og sender ett lag for å kjøle tanken i tilfelle.
Søk og ventilering av bygg pågår. Røykdykkerleder koordinerer sine innsatsmannskaper.

Røykdykkerlag 1 rykket inn i bygget. Tett røyk og objekter i området gjorde søket utfordrende. I scenarioet hadde porten mistet strømmen så denne virket ikke. Røykdykkerne fikk dermed ikke luftet ut området for å bedre sikten.

Etter cirka fem minutter ble første pasient funnet og tatt ut av bygget. Pasienten ble fraktet til samleplass 50 meter bortenfor hendelsesområdet, og overlevert til bedriftshelsetjenesten som hadde ankommet stedet. En god overlevering ble gitt, slik at videre behandling og oppfølging kunne skje på en god og riktig måte.

 

Varmesøkende kamera

Fagleder industrivern etterspør oppdatering fra tellekorps på antall personer som er savnet. I tillegg til 1 funn er ytterligere to personer er gjort rede for – ny status er én savnet person. Røykdykkerleder gjør klart røykdykkerlag 2 til innrykk. Lag 2 har med varmesøkende kamera som gjør det lettere å se personer i røyken. FLI får beskjed at porten kunne åpnes slik at de kan begynne utlufting.

Lag 2 rapporterer om funn av en person som blir hentet ut. Pasienten hadde falt fra stillas og hadde vondt i ryggen og beinet. Pasienten ble lagt på båre og transportert til samleplass der det ventet ambulanse. Fagleder industrivern får tilbakemelding om at brann er slukket og området er ferdig søkt.

 

Kjentpersonsrunde i ny hydrogen-fabrikk

Etter at den praktiske øvelsen var gjennomført, var det tid for kjentpersonrunde i den nye hydrogenfabrikken. Rundens fokus bestod av:

  • Fokus på rømningsveier
  • EX-soner
  • Trykkavlastningsflater
  • Plassering av innsatskjøretøy
  • Ulike innsatseveier
  • Generell befaring i anlegget
Fagleder industrivern Eric Barton får beskjed over sambandet at tellekorpset hadde fått oversikt og er totalt to savnede personer. Foreløpig et funn.

Hydrogenfabrikken ligger på taket av et annet stort produksjonsanlegg. Etter runden i anlegget, ble det fokusert på sprinkleranleggene som finnes i bygget. Deretter gikk turen tilbake til brannstasjonen for evaluering og rapportskriving.

 

Momenter som forløp bra:

  • Bra slangeutlegg
  • Gode vurdering av vindretning
  • Termokamera ble tatt i bruk
  • Godt søk tross utfordrende siktforhold
  • God intern samhandling
  • Gode og reelle øvelsesmomenter
  • God plassering av innsatskjøretøy
  • Rask og effektiv sperring og sikring av området

 

Momenter med forbedringspotensiale:

  • Ble ikke brukt båre på første pasient
  • Tok litt for lang tid å få inn første røykdykkerlag
  • Bli bedre på spilltekniske momenter/avklaringer
  • Ble bedre på kommunikasjon ut til fagleder industrivern

 

Læringspunkter/evaluering:

    Det blir mye «støy» for røykdykkerleder når han må høre på alt samband mellom fagleder industrivern og stab/vakt i øret. Videre øving med nytt kommunikasjonssystem på kommende øvelser. Funker bra, men er fortsatt mye nytt.

    ­

Overordnet øvelsesplan for 2025 ser eksempelvis slik ut:

Øvelsesplan for industrivernet ved Glencore Nikkelverk 2025

1.Røykdykking og søk
2.Førstehjelpsøvelse
3.Kjemikaliedykking og oppsamling
4.Varmøvelse og kjemikaliedykk
5.Røykdykking og søk
6.Oljevern og lenser
7.Røykdykking og søk
8.HSP-anlegg
9.Varmøvelse og kjemikaliedykk
10.Friøvelse

I tillegg kommer eventuelle samhandlingsøvelser med Kristiansandsregionen brann og redning og øvrige nødetater.

Powered by Labrador CMS