Hannah Valen går med to sammenrullede fødeslange på totalt 30 kilo. Slangene skal bæres 40 meter uten å løpe. Fødeslangen er en 2,5 tommers slange, slangen som man kobler på kum eller hydrant.

Tung test for røykdykkerne

Det ble en særdeles hard test for røykdykkerne ved Nortura Malvik. Dukken som skulle dras 72 meter veide sju kilo mer enn kravet.

Publisert Sist oppdatert
Arne Berg, industrivernleder ved Nortura Malvik.
Hannah Valen tar testen. – Vi er stolte over at vi har vår første kvinnelige røykdykker, sier Arne Berg.
Sverre Lorentzen tar stigetesten. Stigeklatringen er på totalt 60 trinn.
Røykdykkerne Kenneth Nysæther og Jørgen Sæther gjør seg klare til å ta testen.
Håkon Eide går med trykksatt slange 50 meter, det vil si 25 meter fram og 25 meter tilbake.
Hannah Valen går med to sammenrullede fødeslange på totalt 30 kilo. Slangene skal bæres 40 meter uten å løpe. Fødeslangen er en 2,5 tommers slange, slangen som man kobler på kum eller hydrant.

Det ble gjennomført fysisk test for røykdykkerne ved Nortura SA avd. Malvik for 11. februar på Sandmoen kurs og øvingssenter. Testen var etter modellen «Kombinasjonstest», som også ble gjennomført i 2023 og 2024. Trøndelag brann og redning stilte med tre personer for gjennomføring av testene.

– Testen ble gjennomført i rent utrykningstøy og hjelm. Joggesko ble brukt på tredemølla for innendørs bruk. På den resterende delen av testen kunne deltagerne velge om de skulle bruke joggesko eller vernestøvler. Heldigvis bestod hele gjengen, sier industrivernleder ved Nortura Malvik, Arne Berg.

 

«Gammel» test for røykdykkerne

Det er utarbeidet en ny kapasitetstest for røykdykkere. Den nye testen skal sikre at røyk- og kjemikaliedykkere har den nødvendige fysiske kapasiteten til å gjøre jobben sin, uten å bli syk eller skadet på jobb. Både Arbeidstilsynet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler testen.

– Grunnen til at vi ikke bruker de nye testene ennå, er at når testen ble tatt, så var det ikke innkjøpt utstyr for å ta den nye testen. I tillegg har det vært litt «fram og tilbake» i dialogen mellom oss og våre kunder om ny og gammel test. Vi valgte derfor å kjøre den «gamle» kombinasjonstesten også i år, for ikke å overraske kundene unødvendig i forhold til hva de skal gjennom. De vil få tilstrekkelig informasjon om den nye testen i løpet av våren, slik at trening opp mot ny test kan startes i god tid, sier Erik Michelsen, underbrannmester i beredskapsavdelingen Trøndelag brann og redning.

Michelsen har ansvar for opplæring og fasilitering av øvelser for eksterne kunder som industrivern.

 

Seniorrådgiver i NSO, Kjell Buer Berntzen.

Overgangstid på to år

Arbeidstilsynet og DSB har satt en overgangstid på to år slik at brannvesen kan tilpasse seg den nye kapasitetstest.

– Røykdykkere har til 2027 til å gå over til den nye testen som skal sikre røyk- og kjemikaliedykkeres fysiske kapasitet, sier seniorrådgiver i Næringslivets sikkerhetsorganisasjon, Kjell Buer Berntzen.

Det er viktig at den nye testen benyttes av flest mulig, for å få et bedre grunnlag for utvikling og kvalitetssikring av testing på lengre sikt. Testen skal evalueres etter overgangsperioden og det er viktig at industrien kommer med sine erfaringer. Hvis man likevel velger å bruke andre tester, må valgt test dokumenteres og begrunnes.

Arbeidstilsynet

Powered by Labrador CMS