Ivar Thinghaugen, Nina B. Pedersen, Andreas Vesterlund og Jon Lunden fra industrivernet ved Jotun skulle prøve å bygge en Lego-bil kun med instruksjoner via radio. Det var ikke så lett ...

Industrivernøvelse «i blinde»

Hvor mange industrivernere trenger du for å bygge en Lego-bil?

Publisert
Ulrik Andersen satt med instruksjonsboka, men fikk ikke se klossene eller progresjonen i byggingen.
Tada! Det ferdige resultatet.

Alle har på et eller annet tidspunkt i livet lekt med legoklosser, enten som barn, voksen, utålmodig forelder eller som klønete besteforelder.

Som med legobygging og industrivernøvelser blir man flinkere med repetisjon, trening og øvelser, men hva når man skal gjøre det å blinde?

Det fikk industrivernet på Jotun Gimle erfare da de øvde på kommunikasjon under en industrivernøvelse i august.

– Øvelsesdeltakerne fikk alle klossene i et byggesett, mens instruktøren som hadde bruksanvisningen satt i et annet rom. Alle instruksjonene måtte foregå via radiokommunikasjon uten at de fikk se hverandre eller progresjonen i byggingen, sier brann- og industrivernleder Øystein S. Malme.

Etter cirka halvannet time evaluerte de øvelsen, og det var både god stemning og frustrasjon etter øvelsen.

– Under evalueringen kom det frem flere erfaringer, blant annet at sortering av utstyr og jobbing etter 5S (sortere, systematisere, skinne, standardisere, sikre, jour.anm.) i forkant av hendelsesstart gjør jobben enklere. Antakelser kan skape store følgefeil, og tydelig kommunikasjon, i dette tilfellet: farger, utseende og orientering av figur og klosser, er en suksessfaktor, sier Malme.

Denne gangen rakk de ikke å kjøre øvelsen helt ferdig, men Malme påpeker at det også er læring i det.

– Vi planlegger en større øvelse i september, og den neste øvelsen vil være en storhendelse på malingsfabrikken på Vindal hvor også nødetatene blir involvert. Da blir noen av temaene førstehjelp, sanering og håndtering av forurenset brannvern.

Powered by Labrador CMS