Samvirkeutdanning på Politihøgskolen
– Opptil 70 prosent av plassene fordeles mellom politi, helse, brann og redning og forsvaret, men vi ser at det er en stor styrke at flere aktører blir med for å sikre større bredde i studentmassen.
I fjor vår gjennomførte 18 ansatte i helse, brann og redning, politiet, Forsvaret og frivillige den første utdanningen i instruktørutdanningen som heter «Undervisning, trening og øvelse» (SAMVI-ØVE). Høsten 2023 ble alle tre samvirkeutdanningene ved Politihøgskolen gjennomført. SAMVI-ØVE for andre gang og SAMVI-KOM og SAMVI-LED første gang som en pilot.
Opptaket for vårens tre utdanninger er gjennomført og studentene har nå fått tilbud om studieplass. Totalt er det 66 studieplasser: SAMVI-ØVE har 18 plasser, Samvirkeledelse 24 plasser og studiet Krisekommunikasjon har 24 plasser.
– Opptil 70 prosent av plassene fordeles mellom politi, helse, brann og redning og forsvaret, men vi ser at det er en stor styrke at flere aktører blir med for å sikre større bredde i studentmassen, sier Heidi Solem, politioverbetjent og fagansvarlig for utdanningen Samvirkeledelse.
Felles plattform og språk
Studentmassen blant nød- og beredskapsaktørene er fordelt mellom flere ulike aktører ved vårens studier enn ved gjennomføringene høsten 2023.
– Dette er svært gledelig. Frivillige er sammen med offentlige og private beredskapsaktører er en viktig del av totalberedskapen, og sett i lys av konklusjonene fra Totalberedskapskommisjonen og Forsvarskommisjonen håper vi flere organisasjoner ser nytten av felles utdanning. De som deltar får en felles plattform og forhåpentligvis et mer felles språk som er viktig for å løse oppdragene ute best mulig, sier Solem.
Hun forteller at de også er i dialog med Hovedredningssentralen (HRS) for å få dem med i en mer sentral rolle.
– Lykkes vi med dette tror vi det vil berike samvirkestudiene våre. HRS er en sentral samvirkeaktør, sier Solem.
Søknadsfrist 1. mars
Før jul søkte over 500 personer til de tre utdanningene på vårsemesteret, og bare 66 fikk plass.
– Men vi håper flere av disse prøver igjen til høstens opptak, oppfordrer Solem.
Alle tre samvirkeutdanningene lyses ut to ganger i året. Søknadsfristene til Politihøgskolen er 1. mars og 15. oktober, men de fleste etatene har intern søknadsfrist to uker tidligere, altså 16. februar og 1. oktober.
- Søkere fra industrivernet må søke via Politihøgskolen sine sider.
- Kandidater i industrivernpliktige virksomheter må være innstilt og prioritert av sin leder.
- Lederen din skal sende kopi av søknaden du sendte til Politihøgskolen til Næringslivets sikkerhetsorganisasjon (NSO) på e-post: post@nso.no
- Denne sendes til NSO på post@nso.no innen 16. februar og 1. oktober for søkere til henholdsvis vår- og høstsemesteret.
- Næringslivets sikkerhetsorganisasjon vil lage en prioritert liste over søkere til hver av de tre studiene som sendes til Politihøgskolen før deres frist.