Sivilforsvarets samvirkekurs. Sivilforsvaret, helse og politiet diskuterer øvelsen.

Oppfordrer industrivernet til å delta på samvirkekurs

– Industrivernets perspektiver og innfallsvinkler gir svært nyttig læring for andre aktører, sier fagansvarlig ved Sivilforsvarets samvirkekurs Audun Gihle.

Publisert
Audun Gihle, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og fagansvarlig ved Sivilforsvarets samvirkekurs.

Sivilforsvarets kurs innen samvirke på skadested og forurenset skadested har som mål å få aktørene til å bli kjent med hverandre og hverandres ressurser. Sivilforsvaret og industrivernet har kapasiteter og kompetanse som ofte ikke blir godt nok utnyttet, fordi disse ikke er godt nok kjent for nødetatene.

Det ønsker fagansvarlig ved Sivilforsvarets samvirkekurs Audun Gihle å gjøre noe med.

– Sivilforsvarets samvirkekurs er en unik mulighet for samvirke og nettverksbygging på tvers av etater er en viktig del av kurset. Kursene er bygd opp med teori, små caser og praksis (fullskalaøvelser med markører). Deltakerne får kontakter og nettverk, lærer om organisasjoner som deltakerne kanskje ikke kjenner godt nok til, og kan utnytte og bruke kapasitetene til på en bedre måte, sier Gihle.

Nyttig perspektiv fra industrivernet

Samvirkekursene varer over én uke, og Gihle beskriver det som et svært aktivt kurs.

– Kurset samvirke på skadested er mest praktisk rettet, og her får deltakerne god kjennskap til de andre beredskapsetatene. Vi ønsker en deltakelse på kursene som gjenspeiler totalforsvaret på en best mulig måte med deltakere fra både nødetater, industrivern, sivilforsvar, forsvar, Frivillige organisasjons faglige redningsfaglige forum (FORF) og godt samarbeid med politihøgskolens studier innen samvirke.

Sivilforsvarets samvirkekurs

Kursporteføljen til kompetansesenteret inneholder kurs for beredskapsetatene, de frivillige hjelpeorganisasjonene (FORF) og offentlige etater med beredskapsansvar.

  • Samvirke på skadested: God kjennskap til hverandres organisering, ressurser og kultur er avgjørende for resultatet av en hendelse der flere aktører skal jobbe sammen.
  • Samvirke på forurenset skadested CBRN/E: Samvirke mellom aktørene er vesentlig ved håndtering av et forurenset skadested. Dette kurset er et taktisk lederkurs som gir deg en innføring i problematikken knyttet til håndtering av et forurenset skadested.

Kilde: Sivilforsvaret

Han forteller at Sivilforsvaret jobber med å få en bred kursdeltakelse og oppfordrer industrivernet til å melde interesse for kurset.

– På de kursene hvor industrivernet har vært representert ser vi at de tar med seg andre perspektiver og innfallsvinkler som gir en svært nyttig læring for de andre aktørene og deltakerne. Jo mer kompetanse deltakerne har, jo bedre blir kurset, så industrivernet er en viktig del av deltakermassen vi ønsker å få på kurs, sier Gihle.

Felles arbeidsmetodikk

Industrivernet er ofte eller alltid først på plass når det er en hendelse ved deres bedrift har skjedd. De har lokalkunnskap og vil fungere som en premissleverandør for et godt sluttresultat i samarbeid med nødetatene, understreker Gihle.

– På kurset får industrivernet fagkompetanse for samhandling med relevante aktører og økt forståelse og kjennskap til rollen som innsatsleder. De får også felles arbeidsmetodikk som brukes blant samvirkeaktørene slik som innsatsledere fra politi, brann og helse. Dessuten vil deres kompetanse og kjennskap til andre relevante samvirkeaktører øke, og gjennom personlig kjennskap til andre beredskapsorganisasjoner vil det bli lettere med godt samarbeid både i reelle innsatser, og også på ulike øvelsesarenaer.

Kurset samvirke på forurenset skadested CBRN/E er mer fagspesifikt, og Gihle anbefaler å ta samvirke på skadested først. Det er en stor fordel om du også har tatt NSOs SIMKAT-kurs, sier han.

– Fagleder industrivern som har gått NSOs SIMKAT-kurs vil ha en fordel da de allerede har fått kjennskap og innføring i arbeidsmetodikken på relevante øvelser og evalueringer, sier Gihle.

Nettverksbygging på kveldstid

Kursene arrangeres på Sivilforsvarets kompetansesenter på Starum, Innlandet.

– Det er mye god nettverksbygging som skjer etter vanlig undervisningstid. Siden kursene varer over én uke får deltakerne en unik mulighet til å danne kontaktnettverk som er gull verdt. Det gjør det lettere å senke skuldrene, bli trygge og finne ut at alle vil hverandre vel. Vi opplever at deltakerne er interesserte i hverandres yrker og hva de andre har erfart, sier Gihle.

I 2025 har Sivilforsvaret planlagt for to kurs.

– Neste år vil samvirke på skadested arrangeres i uke 5 mens samvirke på forurenset skadested CBRN/E skal arrangeres i uke 23. Se gjerne Sivilforsvarets nettsider for mer informasjon og meld interesse, oppfordrer Gihle.

Powered by Labrador CMS