– Alle i industrivernet har arbeidsklær med industrivern-logoen. På den måten er det lett for alle ansatte å vite hvem som er med i industrivernet. Det kan jo hende det er en person som er rett ved deg, sier industrivernleder Geir Bakken.

Bruker «dum»-telefoner til å varsle førstehjelpsskader

Hos Norautron i Horten har de funnet en enkel måte å varsle industrivernet ved skader og førstehjelpshendelser.

Publisert
Industrivernet ved Norautron har plassert ut åtte telefoner ved alle førstehjelpsstasjonene. Alle telefonnumrene er lagret på innsatspersonenes telefoner så det kommer opp hvor telefonen det varsles fra er plassert.

De fleste industrivern har gode rutiner for hvordan de skal varsle ved en brann, men de er ofte usikre på hvordan de best kan varsle ved en førstehjelpshendelse. Hos virksomheten Norautron i Horten har de funnet en enkel løsning for dette – nemlig å bruke motsatsen til dagens smarttelefoner: «Dum»-telefoner.

– Vi har lenge hatt et system med et internt nødnummer. Dette nødnummeret fungerer slik at når man ringer nummeret, vil alle i industrivernet automatisk bli oppringt. Den første som tar telefonen, får så ansvar for oppdraget. Trenger man flere personer fra industrivernet, ringer man nummeret på nytt for å få kontakt med flere, forteller industrivernleder i Norautron, Geir Bakken.

Norautron

Norautron er en elektronikkprodusent i Horten som leverer produkter over hele verden. Norautron ble etablert i 1989, og er et selskap i EMBRON Group.

Norautron leverer tjenester som spenner fra industrialisering, produksjon, NPI og prototyping til Product Lifecycle Management og ettersalgstjenester.

300 ansatte, ti personer i industrivernet fordelt på to lokasjoner.

 

Telefoner på førstehjelpsstasjoner

Denne løsningen krevde at de ansatte har en interntelefon med seg hele tiden, noe ikke alle i Norautron har. De fleste har sin egen telefon med seg, men disse er ikke er koblet på virksomhetens nett, sier Bakken.

– Vi vurderte å sette opp smarttelefoner på ulike steder i virksomheten som kunne fungere som en varslingskanal. Men IT-avdelingen var ikke så glad i at disse telefonene da måtte stå uten passord for å kunne brukes av alle i virksomheten. Samband ville heller ikke vært hensiktsmessig for oss da det er flere steder i produksjonen med begrenset 4G-dekning.

Doro-telefoner

En telefonprodusent som har spesialisert seg på enkle mobiltelefoner, spesielt utviklet for eldre og andre som har behov for en enklere telefon.

Mange modeller har en dedikert nødknapp som kan varsle pårørende eller nødtjenester, og har store knapper, enkel meny og tydelig skjerm.

De landet da på at såkalte «dum»-telefoner som var koblet på virksomhetens nett kunne være en god løsning.

– Med telefoner som er koblet til wifi-nettverket slipper vi å bekymre oss for manglende mobildekning noen steder i bygget. Vi har plassert ut telefoner på de åtte førstehjelpsstasjonene våre. Her finner industrivernet førstehjelpsutstyr, sier Bakken.

Norautron har tre hjertestartere og åtte førstehjelpsstasjoner. Hjertestarterne er plassert på strategiske lokasjoner i bedriften.

 

Alle numrene er lagret hos alle

Alle de åtte telefonene har numre som er lagret i innsatspersonenes kontaktliste på deres private telefon. Da får de opp hvor i bygget telefonen det ringes og varsles fra er plassert, og vet med én gang hvor de skal møte.

– Alle i industrivernet vet hvor førstehjelpstasjonene er plassert, og de får opp hvilken avdeling i lokalet det ringes fra, sier Bakken.

Ved en førstehjelpshendelse skal innringer beskrive hva situasjonen er, og telefonene kan brukes av alle som jobber på virksomheten.

– Alle får opplæring i hvordan Doro-telefonene og varsling av industrivernet fungerer. Vi har fått veldig positiv respons fra de andre ansatte, sier Bakken.

 

Samme grunnkompetanse

Hos Norautron er det størst sannsynlighet for mindre førstehjelpsskader og strømgjennomgang, i tillegg til akutt sykdom og illebefinnende.

555 er det interne nødnummeret til industrivernet, og er lagt inn på alle telefonene. – Vi har gjort oppsettet på Doro-telefonene så enkelt som mulig, sier industrivernleder Geir Bakken.

– Det er viktig for oss at alle i industrivernet har den samme grunnkompetansen. På den måten er vi ikke avhengig av enkeltpersoner ved en hendelse, så vi ikke risikerer at resten av gjengen står og venter på at «riktig» person skal komme. Alle skal være trygge i rollene sine i industrivernet, sier Bakken.

Temaene for industrivernøvelsene har blant annet vært strømulykker, kuttskader og slangeutlegg. Bakken forteller at de kommer til å øve på varsling og bruk av telefonene på senere øvelser.

– Vi har nettopp tatt det nye systemet med Doro-telefonene i bruk, så vi har kun testet litt. Men det kommer øvelser etter hvert hvor vi øver mer konkret på dette. Ett øvelsesmoment i fremtiden kan være at jeg uten forvarsel ringer med én av telefonene og sjekker hvor lang tid det tar før jeg får svar og hvor mange av industrivernet jeg får kontakt med, sier Bakken.

Han forteller at industrivernets øvelser ofte består av korte øvelser hvor de øver på ulike funksjoner og kjentpersons-runder.

– Det er lettere for oss å få til og krever mindre så vi slipper produksjonsstans over lengre tid.

 

To lokasjoner

Tips oss gjerne!

Har du tips til hva vi kan skrive om på Sikkerhet og beredskap? Har dere nylig hatt en øvelse eller har dere en løsning som kan hjelpe andre industrivern?

Vi hører gjerne fra deg: sikkerhet@nso.no

Norautron har 300 ansatte på to ulike lokasjoner i Horten. Produksjonsstedene ligger en ti minutters kjøretur fra hverandre, og industrivernet er delt i to grupper med en fagleder på hver lokasjon.

– Vår aktivitet gir relativt lav risiko for stort skadepotensiale, og derfor har vi vurdert at det er best å dele opp industrivernet, selv om vi teknisk sett er samme virksomhet. Fordi nødetatene er nærme og vi stort sett ikke må vente lenge på assistanse, er behovet for samhandling mellom innsatsgruppene mindre. Vi jobber i tillegg med å samordne industrivern med nabovirksomheten som vi deler bygg med. Vi har for tiden formell avtale, men det er noe vi vil se på fremover, sier Bakken, og legger til at virksomheten har vært spart for store hendelser.

Powered by Labrador CMS