– Du som jobber i en virksomhet vet hva som er normalt og hva som ikke er det i ditt nærmiljø og ved din arbeidsplass. Er det noe du får en litt dårlig følelse av og tenker du vil varsle noen om, si ifra, oppfordrer direktør i Næringslivets sikkerhetsorganisasjon, Knut Oscar Gilje. Bildet er fra Industrivernkonferansen 2024.

Følg med og si ifra!

Direktør i Næringslivets sikkerhetsorganisasjon, Knut Oscar Gilje, har en klar oppfordring til industrivernpliktige virksomheter.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens holdninger.

Trusselvurderinger

Her kan du lese trusselvurderingene fra  Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og Forsvaret etterretningstjeneste E-tjenesten for 2025:

Nylig lanserte Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og Forsvaret etterretningstjeneste E-tjenesten sine trusselvurderinger for 2025. Disse rapportene gir et godt utgangspunkt for egne refleksjoner og vurderinger og er anbefalt lesning.

Vi i Næringslivet sikkerhetsorganisasjon (NSO) vil fremover bruke temaer fra disse som utgangspunkt for spørsmål på tilsyn og i veiledning til industrivernpliktige virksomheter.

De tre myndighetene har ansvar for ulike områder, men de har til felles at de vil dele det de mener er viktig informasjon for å ivareta nasjonal sikkerhet (se faktaboks). Jeg mener alle ledere i industrien bør gjøre seg kjent med innholdet i disse rapportene. De som har oppgaver knyttet til sikring, sikkerhet og beredskap bør lese grundig for å skjønne hva dette kan bety for egen virksomhet. Det vil åpenbart være store forskjeller mellom bransjer og enkeltvirksomheter, men alle bør gjøre seg kjent med hovedbudskapet slik det formuleres av henholdsvis PST og NSM i innledningene :

Vi forventer at 2025 vil preges av sammensatte trusler. Dette inkluderer blant annet sabotasje, påvirkning og ulovlig etterretning.

Beate Gangås, direktør PST i rapporten Nasjonal trusselvurdering 2025

Vi må i mye større grad være bevisst risiko i samfunnet vårt. Virksomheter i Norge får ikke påvirket trusselbildet, men de kan sikre verdiene og redusere sårbarhetene sine bedre. De kan også redusere konsekvensene av sabotasje eller andre uønskede hendelser.

Arne Christian Haugstøyl, direktør NSM i rapporten Risiko 2025

 

Fysisk sabotasje

Sabotasje trekkes frem som en åpenbar trussel for mange ulike bransjer. Særlig er virksomheter som er leverandører til Forsvaret utsatt for slike trusler. Også underleverandører til slike leverandører vil bli vurdert som mål. Det vises til at sabotasje kan utføres under dekke av å være innbrudd og hærverk og dermed fremstå som alminnelig kriminalitet. Dette kan gjøre det vanskeligere og sette det i sammenheng med et større trusselbilde. Det er åpenbart mange andre leverandørkjeder som er samfunnskritiske (bl.a. energi, medisiner og næringsmidler) som også kan bli utsatt for systematiske angrep – også i form av fysisk sabotasje.

 

Hva vil dette bety for industrivernet?

Fysisk sabotasje nevnes ofte og på en tydelig måte. Jeg mener denne advarselen ikke kan misforstås. NSMs direktør er tydelig i sin innledning:

Nå er det på høy tid å bevege seg fra risikovurderinger til iverksettelse av konkrete tiltak som har en positiv påvirkning på risikoen. (…) Virksomheter i Norge må ta høyde for ulike scenarioer, også de som for få år siden var utenkelige. Beredskapsplaner må revideres i tråd med scenarioene og planene må øves. Det er avgjørende at alle i organisasjonen forstår egne roller og oppgaver i en beredskapssituasjon.

Beate Gangås, direktør PST i rapporten Nasjonal trusselvurdering 2025

Dette er jeg og vi i NSO helt enige i. Det er også i tråd med føringene jeg har gitt for tilsyn med industriens egenberedskap i tiden fremover. Ute på tilsyn vil vi be om oppdaterte beredskapsplaner der nettopp den nye trusselsituasjonen må være tema ved revidering. Vi vil også etterspørre enda tydeligere beskrivelser av hvem som gjør hva ved ulike hendelser. Hva har det planlagt og øvet på skal skje de første 10-20 minuttene etter en hendelse blir oppdaget?

Når vi snakker om mulig fysisk sabotasje, er det behov for å gjøre ekstra vurdering av sikkerheten til innsatspersonellet under innsatsen. Et slikt scenario kan være enda mer uoversiktlig enn de «normale» scenarioene beredskapen er dimensjonert og trent for. Vårt tilsynelatende enkle spørsmål «Hva kan skje hos dere?» blir kanskje enda litt vanskeligere å svare kort på.

 

Flere andre trusler blir beskrevet

Som du vil se når du leser gjennom rapportene er det mange ulike vurderinger knyttet til hva særlig Russland og Kina antas å kunne gjennomføre. Det er ikke bare fysisk sabotasje. Det er fortsatt økende aktivitet knyttet til datakriminalitet, men også påvirkningsoperasjoner og spionasje. Her er et eksempel fra PSTs trusselvurdering:

Stater Norge ikke har et sikkerhetssamarbeid med vil i 2025 forsøke å tilegne seg sensitiv kunnskap fra norske forskningsinstitusjoner og kunnskapsbedrifter. Det siste året har vi særlig observert interesse fra Kina og Iran.

Utdrag fra rapporten Nasjonal trusselvurdering 2025

Dette er også en trussel som krever økt årvåkenhet i miljøer som tradisjonelt er basert på tillitsbasert erfarings- og informasjonsdeling i internasjonale nettverk og forskningsmiljøer.

 

Rapportene gir konkrete råd

Det er flere konkrete eksempler på saker og hendelser som illustrerer og begrunner de tre myndighetenes bekymringer. Det er også en god del konkrete forslag til hva vi skal gjøre for å håndtere den nye og mer trusselutsatte hverdagen. Her er et lite utdrag fra NSM sin rapport:

Anbefalinger for å redusere risikoen for sabotasje

Kartlegg egne verdier og avhengigheter, og vurder hvilke konsekvenser bortfall av disse vil ha. Etabler nødvendige beredskapsordninger for reparasjonskapasitet, reservedeler og personell.

Slik varsler du

Politiets sikkerhetstjeneste: Tips fra publikum er viktig for PST i arbeidet med å avverge og forebygge trusler mot Norge. Vi oppfordrer derfor alle som har en bekymring eller informasjon av interesse om å tipse oss. Det er lav terskel for å ta kontakt med PST: pst.no/tips-oss

Nasjonal sikkerhetsmyndighet: «Norge er avhengig av at virksomheter melder inn sikkerhetstruende aktivitet til NSM. Ditt varsel kan være viktig for landets sikkerhet.

Gjennomgå beredskapsrutiner og øv på bortfall av kritiske innsatsfaktorer.

Etabler varslingsrutiner med lav terskel for varsling av mistenkelige eller uønskede hendelser, både internt og til politiet og andre myndigheter.

Det siste punktet går igjen, og jeg vil understreke at vi alle må merke oss det. Vi vet det er aktører som ikke vil oss vel, og de tre rapportene er tydelige på at det virkelig er alvor nå.

 

Industrivernet må følge med og si ifra

Tittelen på denne artikkelen «Følg med og si ifra!» er rettet mot deg og oss som er en del av industrivernet i Norge. Du som jobber i en virksomhet vet hva som er normalt og hva som ikke er det i ditt nærmiljø og ved din arbeidsplass. Er det noe du får en litt dårlig følelse av og tenker du vil varsle noen om, så oppfordrer myndighetene om å ha lav terskel for å varsle.

 

Industrivernet del av totalforsvaret

Ved å være forberedt på nye trussel-scenarier, og ved å være årvåken i det daglige, vil industrivern over hele Norge fortsatt være en viktig bidragsyter i totalforsvaret. Både ved å øve på håndtering av flere typer konsekvenser og ved å bidra med å varsle aktiviteter som kan true samfunnets sikkerhet. Den oppgaven skal vi i NSO være med på å følge opp i tiden fremover.

Trippel trusselvurdering fra PST, E-tjenesten og NSM

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er Norges nasjonale innenlands etterretnings- og sikkerhetstjeneste, underlagt Justis- og beredskapsdepartementet. PST har som oppgave å forebygge og etterforske alvorlig kriminalitet mot nasjonens sikkerhet. Som ledd i dette skal tjenesten identifisere og vurdere trusler knyttet til etterretning, sabotasje, spredning av masseødeleggelsesvåpen, terror og ekstremisme samt trusler mot myndighetspersoner. Vurderingene skal bidra i utformingen av politikk og støtte politiske beslutningsprosesser. PSTs nasjonale trusselvurdering (NTV) er en del av tjenestens åpne samfunnskommunikasjon der det redegjøres for forventet utvikling i trusselbildet.

Etterretningstjenesten (E-tjenesten) er Norges utenlands etterretningstjeneste. Tjenesten er underlagt forsvarssjefen, men arbeidet omfatter både sivile og militære problemstillinger. E-tjenestens hovedoppgaver er å varsle om ytre trusler mot Norge og prioriterte norske interesser, støtte Forsvaret og forsvarsallianser Norge deltar i og understøtte politiske beslutningsprosesser med informasjon av spesiell interesse for norsk utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitikk. I den årlige vurderingen «FOKUS» gir E-tjenesten sin analyse av status og forventet utvikling innenfor tematiske og geografiske områder som tjenesten vurderer som særlig relevant for norsk sikkerhet og nasjonale interesser.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) er Norges direktorat for forebyggende sikkerhet. Direktoratets hovedoppgave er å bedre Norges evne til å beskytte seg mot spionasje, sabotasje, terror og sammensatte trusler. Gjennom rådgivning, tilsyn, testing, forskning og utvikling bidrar NSM til at virksomheter sikrer sivil og militær informasjon, systemer, objekter og infrastruktur med betydning for nasjonal sikkerhet. NSM er ansvarlig for et nasjonalt varslingssystem (VDI) som skal avdekke og varsle om cyberoperasjoner mot digital infrastruktur. NSM har også et nasjonalt ansvar for å koordinere håndteringen av alvorlige cyberoperasjoner. Risiko, NSMs årlige risikovurdering, skal gi norske virksomheter bedre forutsetninger for å se eget sikkerhetsarbeid i en større sammenheng. Rapporten beskriver sårbarheter trusselaktører forsøker å utnytte og tiltak for å redusere risikoen for at de lykkes.

Powered by Labrador CMS