Bruk av drone under øvelsen ga innsatslederne et godt overblikk over hendelsen.

Øvde med ekstra øyne i lufta

Industrivernet ved Huntonit øvde med drone og redningsstaben sammen med brannvesenet.

Publisert

Huntonit AS i Agder har et tett samarbeid med Kristiansandsregionen brann og redning Vennesla (KBR), og øver sammen flere ganger i året.

– Vi hadde fire øvelser sammen med KBR i vår, og på én av disse hadde vi med redningsstaben der vi også hadde en drone på skadested med overføring til innsatsleder kommandoplass (ILKO), sier industrivernleder ved Huntonit Preben Olsen.

 

Nyttig verktøy

Scenarioet for øvelsen var en alvorlig klemulykke samt to savnede personer i et lokale med kraftig røykutvikling. Da var de ekstra øynene i luften gode å ha.

– Dronen var et veldig nyttig verktøy under øvelsen. Da trenger man ikke lage seg et bilde av hendelsen fra ILKO, men kan til en viss grad se hvordan skadested ser ut og gi råd, veiledning og ta vurderinger ut ifra det, sier Olsen.

Han er også med i en øvelsesgruppe i KBR Vennesla og har sammen med brannvernleder ansvar for å planlegge og gjennomføre øvelser på Huntonit.

– Vi hadde også kommunikasjon med dronepilot, så vi hadde mulighet til å styre blikket der vi ønsker, også der området er blitt beordret evakuert og avsperret, sier Olsen.

 

Utfordrer redningsstaben

Scenarioet for øvelsen var en alvorlig klemulykke samt to savnede personer i et lokale med kraftig røykutvikling.
Scenarioet for øvelsen var en alvorlig klemulykke.
Scenarioet for øvelsen var en alvorlig klemulykke samt to savnede personer i et lokale med kraftig røykutvikling.
Industrivernet ved Huntonit har jevnlig øvelser med Kristiansandsregionen brann og redning Vennesla.
– Kommunikasjon mellom fagleder industrivern og redningsstab skal også fungere og viktig informasjon må deles begge veier. Vi fikk også med beredskapsjef fra Kristiansand til å bistå og utfordre redningsstaben, noe som var veldig lærerikt, sier industrivernleder Preben Olsen.
Fornøyde øvelsesdeltakere etter endt øvelse.
Tommel opp for øvelser mellom industrivernet og brannvesenet!
Bruk av drone under øvelsen ga innsatslederne et godt overblikk over hendelsen.

Målet med denne øvelsen var at fagleder industrivern skulle koordinere innsatsen og gi klare og tydelige ordre til industrivernet i samråd med utrykningsleder i KBR. I tillegg skulle kjentpersonene samarbeide, finne vannkilder og søke sammen med KBR sine røykdykkere.

– Kommunikasjon mellom fagleder industrivern og redningsstab skal også fungere og viktig informasjon må deles begge veier. Vi fikk også med beredskapsjef fra Kristiansand til å bistå og utfordre redningsstaben, noe som var veldig lærerikt, sier Olsen.

 

Flere forbedringspunkter

Han forteller at de tar med seg noen forbedringspunkter etter øvelsen.

– Det ene er å fange opp alle som har vært involvert i en alvorlig hendelse, ikke bare industrivernpersonell, for så samles til en debrief. Vi har gjort det i praksis, men nå er dette lagt inn som et punkt på tiltakslisten til redningsstaben, for kvalitetssikring.

Det ble også delt litt for mye sensitiv informasjon over samband, bla avdødes navn, sier Olsen.

– Sambandet er kryptert, men vi har mange radioer og må ta høyde for at samtale kan overhøres av andre ansatte ved en hendelse. For å unngå dette i fremtiden, bruker vi mobiltelefon, eventuelt vil vi sende av gårde en person til å gi beskjeder direkte til ILKO.

Under en skarp hendelse sier industrivernlederen at de ville stanset deler av produksjonen for å frigjøre mer mannskap til avsperringer og andre oppgaver.

Powered by Labrador CMS