– Vi er ikke i mål med alle tiltak, men vi er i gang, sier Nina Alme, HMS-rådgiver og beredskapskoordinator Andrew Wright i Vestfold interkommunale brannvesen IKS.

Kan stå minst en uke i innsats

Vestfold interkommunale brannvesen har som mål å kunne ha operativ drift i minst én uke ved en krisesituasjon.

Publisert Sist oppdatert

Vestfold interkommunale brannvesen

Vestfold interkommunale brannvesen IKS er brannvesen for kommunene Færder, Holmestrand, Horten og Tønsberg. Dekker til sammen områder som har over 140 000 innbyggere.

Tre døgnkasernerte brannstasjoner, Tønsberg, Kopstad og Nøtterøy, samt en deltidsstasjon i Sande.

Vaktstyrken på stasjonene varierer fra fire til syv personer pluss overordnet vakt og eventuelt andre funksjoner.

Vestfold interkommunale brannvesen IKS (VIB) har som mål å ivareta egenberedskap for brannkonstablene på stasjonene for å kunne opprettholde operativ drift i minst en uke ved strømbrudd eller andre krisehendelser. Dette innebærer rent drikkevann, mat, nødstrøm og tilgang på drivstoff.

– Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap anbefaler at flest mulig er forberedt på å klare seg selv i en uke. Vårt mål er å ivareta egenberedskap på alle våre brannstasjoner for å kunne opprettholde operativ drift i minst en uke ved strømbrudd eller andre krisehendelser. Alle disse skal få vanntanker med drikkevann og lager med mat, sier Nina Alme, HMS-rådgiver i Vestfold interkommunale brannvesen IKS.

Egenberedskap er viktig og handle om å redusere sårbarhet og være forberedt når en krise oppstår – også på brannstasjonene, understreker Alme.

 

Fem liter per person per dag

Hun forteller at VIB skal sørge for at lager av drikkevann og mat dekker for alt personell, med en god buffer for en mulig oppbemanning.

Disse vanntankene har Vestfold interkommunale brannvesen kjøpt inn. På bildet ser du Nina Alme, HMS-rådgiver og beredskapskoordinator Andrew Wright, Vestfold interkommunale brannvesen IKS. Det er Wright som har skaffet vanndunkene.

– Vi har skaffet egne vanntanker til drikkevann på 500 liter og 1000 liter til alle stasjoner. Her har vi tatt utgangspunkt i sikkerhverdag.no og et dagsbehov på cirka tre til fem liter vann per person. Dunker på 1000 liter som Tønsberg har siden de har største vaktstyrken og 500 liter på de andre stasjonene vil dekke dette behovet. Da kan vi også ta høyde for en solid oppbemanning, sier Alme.

Tankene rengjøres, merkes og fylles med rent drikkevann, og plasseres tørt og mørkt slik at de kan stå i årevis.

 

Kostbart matlager

Matlageret skal også fylles. Bestillingen har ikke gått ut enda, men Alme opplyser VIB har fått tilbud fra et firma som leverer rasjonspakker med syv års holdbarhet.

– Dette er feltrasjoner med assortert utvalg av ulike retter. Dette er kostbart, og vi vil derfor undersøke muligheten for å etablere et regionalt samarbeid med andre beredskapsaktører for rotasjon av beholdningen. Stasjonene er også utstyrt med lager av såpe, toalettpapir og førstehjelpsutstyr, sier Alme.

Hun legger til at lageret med såpe, toalettpapir og førstehjelpsutstyr ikke er et eget beredskapslager, men alle stasjoner har et lager for dette som man plukker fra ved behov og som uten etterfyll vil vare i minst en uke.

 

Alle brannstasjonene har et eget lager med såpe, toalettpapir og førstehjelpsutstyr. Dette er ikke et eget beredskapslager, men uten etterfyll vil dette vare i minst en uke.

Nødstrøm og drivstoff

Nødstrømsaggregatene på stasjonene dekker kritiske funksjoner.

– Nødstrømsaggregatet dekker prioriterte kurser som porter og lys i vognhall, lademulighet for samband, og diverse i bo-delen på stasjonen. Det finnes også flere mindre løse aggregater som kan benyttes der det måtte være behov, forklarer Alme.

Alme sier at VIB har etablert avtaler som sikrer forsyning av drivstoff.

– Vi vurderer også muligheten for å etablere eget lager for drivstoff for å sikre tilgang ved tilfeller der ødelagt infrastruktur gjør forsyning vanskelig. Dette lageret bør være et stykke fra brannstasjonen i tilfelle stasjonen utsettes for en uønsket hendelse. Brannbilene, mannskapsbiler, tankbiler og lift er dieseldrevne. I tillegg har vi elektriske «first responder»-biler og administrasjonsbiler, opplyser Alme.

 

Ansatt stilte spørsmål om egenberedskapen

Inspirasjonen til å bli beredt til å stå i innsats i minst en uke fortelle Alme kom under egenberedskapsuken til DSB, med fokus på egenberedskap i hjemmet.

– En ansatt stilte spørsmål om organisasjonens egenberedskap, noe som satte i gang prosessen med å vurdere hvordan vi som organisasjon er forberedt på en eventuell krise, sier Alme.

Alme sier hun ikke kjenner til andre stasjoner som har forberedt seg på å stå i innsats godt over en uke.

Er dere forberedt?

Vi i Sikkerhet og beredskap vil skrive om industrivern som har  forberedt seg på å stå i innsats over flere dager dersom det oppstår en situasjon som krever det.

Send oss gjerne en e-post: sikkerhet@nso.no

 

Må forberede seg

Brannsjef i Vestfold Interkommunale brannvesen IKS, Jan Helge Kaiser, er glad for å kunne dele tiltakene de har gjort i Vestfold.

– Vi er ikke i mål med alle tiltakene, men vi deler gjerne det vi har gjort så langt og det vi er i gang med til inspirasjon for andre brannvesen og industrivern i landet. Dette er et bidrag til å få opp oppmerksomhet og refleksjon særlig i samfunnskritiske virksomheter, sier Jan Helge Kaiser, brannsjef i Vestfold Interkommunale brannvesen IKS.

Powered by Labrador CMS