Utgjør sammen med Etterretningstjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Norges tre etterretnings- overvåkings- og sikkerhetstjenester.
Gjennom rådgivning, kontrollaktiviteter, tilsyn, testing og forskning bidrar NSM til at virksomheter sikrer sivil og militær informasjon, systemer, objekter og infrastruktur med betydning for nasjonal sikkerhet.
NSM er administrativt underlagt Justis- og beredskapsdepartementet, samtidig som Forsvarsdepartementet har instruksjonsmyndighet overfor NSM i saker på deres ansvarsområde.
20 millioner kroner skal deles ut til små og mellomstore virksomheter, det være seg offentlige – og private, samt forsknings- og utdanningsinstitusjoner som vil arbeide for å sikre seg mot dataangrep.
Støtteordningen skal være enkel og tilgjengelig for små og mellomstore bedrifter og sivilsamfunnsaktører å søke på. Målet er å stimulere til økt deltakelse i sikkerhetsprosjekter og nå nasjonale målsetninger om å øke deltakelsen i cyber sikkerhetsprosjekter.
Skal dele ut 20 millioner kroner
Må følge EUs minstekrav
EU har nå kommet med en lang rekke forordninger og reguleringer som Norge er nødt til å følge, opplyser Lien.
– De er EØS relevante og interessante for oss i Norge. Mest kjent er «Lov om digital sikkerhet» Digitalsikkerhetsloven skal blant annet sette minstekrav for samfunnskritisk sikkerhet og infrastruktur. NIS og andre reguleringer er del av det EU anbefaler som en større cybersikkerhetspakke, sier Lien.
Han legger til at mange av utfordringene Norge står ovenfor innenfor digital sikkerhet er gjeldende også i andre europeiske land. Deltakelse vil gi Norge tilgang til verdifulle arenaer for erfaring og kompetanseutvikling. Norge vil ha muligheten til å påvirke diskusjoner og prosesser som er av interesse og sterk strategisk betydning. Norge får fremmet eget fag og forskningsmiljø. Denne typen samarbeid gir samfunnsmessige gevinster, økt robusthet og motstandsdyktighet mot digitale mål.
– Koordineringssentre fungerer som et nasjonalt kontaktpunkt mot kompetansesenteret (ECCC) og tilrettelegger for etterlevelse av nye reguleringer for cybersikkerhet som fremmer og legger til rette for deltagelse fra fag- og forskningsmiljøer nasjonalt. Dette er helt nødvendig for at norske aktører skal være attraktive partnere I fremtidige cyberrelaterte utlysninger i DIGITAL og Horisont Europa, opplyser Lien.
Støtteordningen er ment å hjelpe små og mellomstore virksomheter med å styrke sin digitale sikkerhet gjennom finansiering og støtte til relevante prosjekter. Første søknadsrunde er forventet mot slutten av 2024 og begynnelsen av 2025.
– Vi har drøyt 20 millioner kroner til fordeling for norske virksomheter, primært små og mellomstore bedrifter. Prosjektene vil være på inntil 700.000 kroner og støttegraden opp til 100 prosent. Løst definert vil tema være cybersikkerhet. Varigheten på prosjektene vil være på seks måneder. Vi er avhengig av tilbakemeldinger fra industrien på hvilken temaer de ønsker, men det må handle om samfunnssikkerhet, sier seniorrådgiver Christian Lien i Nasjonalt cybersikkerhetssikkerhetssenter (NCSC) i Nasjonal sikkerhetsmyndighet.
Lien er også senterleder i det nyopprettede Nasjonalt koordineringssenter for forskning og innovasjon innen cybersikkerhet.
Målgruppe og formål
NCC-NO er til for de virksomhetene som leverer og understøtter digital infrastruktur som er kritiske for samfunnet, som transport, helse, energi, vann og finansiell infrastruktur.
Dette inkluderer små og mellomstore bedrifter, offentlige og private virksomheter, samt forsknings- og utdanningsinstitusjoner.
Aktivitetstyper som kan få støtte:
Utvikling av aktiviteter, seminarer eller utdanningsprogrammer.
Gjennomføring av revisjoner og handlingsplaner for bedre sikring av protokoller og praksis.
Tiltak for å overholde lover og forskrifter knyttet til digital sikkerhet, som for eksempel lov om digital sikkerhet.
Støtte til forskning og innovasjon innen teknologi og strategisk autonomi.
Lien legger til at Nasjonalt koordineringssenter for forskning og innovasjon innen cybersikkerhet jobber med sektorspesifikke prosjekter for norske virksomheter som han regner med vil være av stor interesse. Han ber norske virksomheter følge med på NCC-NO nettsider. Se mer informasjon under.
Innbyggere må ha tillit til digitale tjenester
Den sikkerhetspolitiske utviklingen i Europa har bidratt til at EU de siste årene har trappet opp innsatsen digitalt. Både Det europeiske kompetansesenteret for cybersikkerhet (ECCC) og de nasjonale koordineringssentrene ble nevnt i EUs cyberstrategi fra 2020.
LAND I EUROPA etablerte sine nasjonale koordineringssentre før Norge. Målet er å fremme forskning, innovasjon og distribusjon innen cybersikkerhet.
– Endelig har EU våknet opp! Dette markerer et taktskifte i EU. EU har sagt de skal være verdensledende innen cybersikkerhet. Vi må beskytte oss, og vi må ha tillit til de digitale tjenestene vi bruker i verden, sier Lien.
Virksomhetene, så vel myndighetene, utfordres av stadig mer avanserte cyberoperasjoner hvor Norges sikkerhetsutfordringer treffer hele samfunnet. Det globale digitale landskapet er endret. Digitale verdikjeder krysser landegrenser, det etableres gjensidige avhengighetsforhold som utfordrer nasjonale myndigheters kontroll. For å oppnå best mulig beskyttelse, håndteringsevne og kriminalitetsbekjempelse, er det viktig med målrettet norsk deltakse på internasjonale arenaer for å styrke den digitale sikkerheten globalt. Trussellandskapet endres og vi er nødt til å tilpasse oss deretter, mener Lien.
NCC-NO, NCSC og NSM
Nasjonalt koordineringssenter for forskning og innovasjon innen cybersikkerhet (NCC-NO) og Nasjonalt cybersikkerhetssenter (NCSC) er to ulike ting.
Nasjonalt cybersikkerhetssenter (NCSC) er en del av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og innehar blant annet en nasjonal responsfunksjon for alvorlige digitale angrep. I tillegg til å ha den nasjonale responsfunksjonen for alvorlige digitale angrep i Norge, drifter NCSC det nasjonale varslingssystemet for digital infrastruktur. NCSC bistår også politikere utsatt for hacking og falske profiler på sosiale medier.
Nasjonalt koordineringssenter for forskning og innovasjon innen cybersikkerhet (NCC-NO) ble presentert på Sikkerhetsfestivalen 2024 på Lillehammer i slutten august av og har som oppgave å:
Støtte Det europeiske kompetansesenteret for cybersikkerhet (ECCC) i sitt oppdrag,
Bygge opp og samordne den nasjonale delen av Det europeiske kompetansefellesskapet,
Gi økonomiske støtte fra EU-midler til tredjeparter, spesielt små og mellomstore bedrifter,
Fremme de europeiske arbeidsprogrammene og vi veiledning i forbindelse med søknader,
Samt generelt stimulere forskning, innovasjon og kompetanseutvikling nasjonalt.
Koordineringssentret vil gjennom oppgavene, nevnt i art 7 i regulering 2021/887, tilrettelegge for at forskning og innovasjon er koordinert, forsterket og målrettet.
Koordineringssenteret ble etablert av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) i samarbeid med Forskningsrådet. Det åpnet 29. mai 2024. Et av hovedmålene er å stimulere forskning og teknologisk innovasjon på nasjonalt nivå, ved å tilby økonomisk støtte til bedrifter og institusjoner som deltar i digitale sikkerhetsprosjekter.
Senteret er til for de virksomheter som leverer og understøtter digital infrastruktur som er kritiske for samfunnet, som transport, helse, energi, vann og finansiell infrastruktur.
Retter seg mot små og mellomstore virksomheter, både offentlige og private, tillegg til forsknings og utdanningsinstitusjoner. Koordineringssenteret skal gi råd til virksomheter som ønsker å søke penger til cybersikkerhetsprosjekter, og bistå med partnersøk og nettverksordning.