Brannvernuka markeres blant annet med åpen dag på brannstasjoner over hele landet. Bildet er fra Åpen dag i Oslo i 2023.

I dag starter Brannvernuka

Formålet er å bevisstgjøre alle om brannfaren i en tid på året da antall boligbranner vanligvis øker.

Publisert

Brannvernuka arrangeres hvert år i uke 38 av Brannvernforeningen, i samarbeid med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Gjensidigestiftelsen og brannvesenet.

– Vi håper alle vil bli med og ha brannøvelse hjemme i Brannvernuka. De fleste av oss har vært med på brannøvelser på jobb eller skole. Men det er boligbranner som krever flest menneskeliv, derfor er det viktig å ha brannøvelse hjemme. Hva en brannøvelse bør inneholde, kan variere etter livssituasjon og boforhold, skriver Brannvernforeningen på sine nettsider.

Når var sist du hadde brannøvelse hjemme? Brannvernforeningen oppfordrer alle til å bli kjent med brannslukningsutstyr og rømningsveier der du bor.

Brannvernuka i uke 38

Hvert år arrangeres Brannvernuka i uke 38. Det er ikke tilfeldig at Brannvernuka arrangeres om høsten: Da går vi inn i den årstiden der antall boligbranner vanligvis øker. Folk trenger en påminnelse om brannsikkerhet før vi skrur på varme og belysning, tenner levende lys og fyrer i ovnen.

– Hvis det skulle begynne å brenne, gjelder det å gjøre de riktige tingene raskt og i riktig rekkefølge. All erfaring viser at det nytter å øve. Mange liv og store verdier har blitt reddet fra brann fordi de involverte hadde trent på hvordan de skulle opptre. Med Brannvernuka håper vi å inspirere til økt hyppighet av og bedre kvalitet på brannøvelser på arbeidsplasser, i barnehager, skoler, institusjoner og ute i de tusen hjem, skriver Brannvernforeningen.

Brannvernuka ble startet av Brannvernforeningen og arrangeres i 2024 sammen med Gjensidigestiftelsen, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og landets brannvesen.

Ladevett

Vi får stadig flere ladbare artikler i hjemmet. Alt fra mobil, nettbrett og PC, til ladbare verktøy, tannbørster og klokker. Som et forebyggende tiltak er det derfor viktig å skape gode vaner knyttet til lading. Ladevettreglene finnes på bokmål, nynorsk, samisk og engelsk, i tillegg til 18 andre språk. Ladevettreglene er en del av Brannvernuka.

  • Lad i rom med røykvarsler
  • Lad når du er våken og til stede
  • Les og følg produsentens bruksanvisning
  • Bruk helst original lader
  • Lad på et underlag som ikke lett kan brenne
  • Ikke lad i senga
  • Ikke lad i korridor eller i trapperom. De må kunne brukes som fluktvei ved brann
  • Bytt ut skadet utstyr
  • Stopp lading dersom det kommer lyder, lukter eller blir unormalt varmt
  • Ved røyk og flammer, ring brannvesenet på 110

Ladevettereglene er utarbeidet av Brannvernforeningen, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og forsikringsselskapet If.

Åpen brannstasjon

Åpen brannstasjon har vært et fast innslag i Brannvernuka i mange år. Årlig gjennomføres det åpen dag på rundt 350 brannstasjoner i Norge, og på et vanlig år samler arrangementet 250 000 besøkende på landsbasis. På Åpen brannstasjon er konkurranser, slukkedemonstrasjoner og brannbiler noe av det de besøkende kan oppleve.

Powered by Labrador CMS