Det har kommet en revidert nasjonal anbefaling om blødningskontroll fra Nasjonalt senter for Traumatologi.

Anbefaling om blødningskontroll

Det har kommet en revidert nasjonal anbefaling om blødningskontroll.

Publisert Sist oppdatert

Blødningskontroll

Blødningskontroll kan oppnås i denne rekkefølgen:

  1. Direkte trykk mot blødningssted med trykkbandasje
  2. Pakking av sårhulen og påsetting av trykkbandasje
  3. Ved livstruende blødning på armer og ben som av medisinske eller taktiske grunner ikke kan stoppes med direkte trykk og evt. pakking av sårhulen kan spesielt opplærte bruke turniké
  4. Straks omstendighetene tillater det skal behovet for fortsatt turniké og plassering vurderes og om mulig konverteres (eller flyttes) hvis blødningen kan kontrolleres på andre måter
  5. Nedkjøling øker dødeligheten ved alvorlige blødninger. Det er derfor viktig å unngå nedkjøling av pasienten
  6. Pasienten leires i stabilt sideleie hvis nedsatt bevissthet, hvis våken slik pasienten ønsker det.
  7. Den skadde/blødende arm/ben kan heves for å redusere blødning.

Kilde: NKT-Traume

Nasjonalt senter for Traumatologi (NKT-Traume) har sammen med en gruppe eksperter fra både prehospitale tjenester, sykehus, Helsedirektoratet, politi og forsvaret utarbeidet en anbefaling for bruk av turniké i Norge.

– Den representerer ekspertgruppens vurdering høsten 2024, basert på systematisk gjennomgang av tilgjengelig litteratur, for å kunne definere «best-practice» retningslinjer utfra kunnskapsgrunnlaget, slik det foreligger i dag, skriver NKT-Traume på sine nettsider.

Spesialistrådgiver i Næringslivets sikkerhetsorganisasjon Lars Tveiten har vært en del av gruppa som har jobbet med den reviderte anbefalingen.

– Tidligere i høst sendte vi ut en spørreundersøkelse til alle industrivernpliktige virksomheter med forsterkning i førstehjelp hvor vi stilte noen spørsmål om industrivernets erfaring med blødningskontroll og turniké (en gjenstand som brukes til avsnøring av blodforsyningen til et lem, jour.anm.). Svarene vi fikk inn var med på å danne kunnskapsgrunnlaget om dagens situasjon og var svært nyttig informasjon å ta med seg inn i arbeidet med anbefalingen, sier Tveiten.

 

Tilpasset opplæring

Anbefalingen til NKT-Traume retter seg mot følgende grupper med behov for tilpasset opplæring:

  • Publikum
  • Sivile førstehjelpere
  • Akutthjelpere, dvs. profesjonelle eller lekfolk med opplæring og organisert som forhåndsdefinerte førstehjelpere.
  • Frivillige redningsmannskaper
  • Nødetatene og forsvaret

Det kan være behov for blødningskontroll i ulike situasjoner og som tiltak for innsatspersonell under fortsatt fare (i strid eller pågående vold). Derfor er anbefalingen tilpasset ulike grupper og situasjoner.

 

Må ha opplæring

De gruppene som skal læres opp i bruken av turniké bør bruke kommersielle turnikéer, og om mulig unngå improviserte. Dette fordi improviserte ofte gir utilsiktet venøs avklemming og liten eller ingen effekt på arteriell blødning. Feilaktig bruk av turniké kan gi store helsemessige konsekvenser, presiserer NKT-Traume i sin anbefaling.

– Turniké er en type utstyr som ikke er for alle, men for de viderekommende med risiko for store førstehjelpsskader. Det er derfor svært viktig at de industrivernpliktige virksomhetene som har definert turniké som riktig utstyr i henhold til risikovurderingen, har tilstrekkelig og riktig opplæring i bruk av dette utstyret. Turniké skal kun brukes av personell som har fått opplæring, presiserer Tveiten.

 

Du kan lese mer om blødningskontroll, bruk av turniké og NKT-Traume sin anbefaling her.

Powered by Labrador CMS