Styrket grunnbemanning døgnet rundt
Hovedredningssentralen når viktig milepæl.
Denne styrkingen av Hovedredningssentralen (HRS) representerer et betydelig løft for norsk redningstjeneste og beredskap. Økt grunnbemanning på HRS gjør Norge enda bedre rustet til å redde liv og håndtere krisesituasjoner, både til lands og til havs.
− Dette er en reell styrking av vår operative handlekraft. Som hovedregel vil vi nå være tre på vakt, 24/7. Med styrket grunnbemanning i operasjonsrommet øker vi vår kapasitet betraktelig og har bedre forutsetninger for å møte dagens utfordringer innen søk og redning, sier HRS-direktør Jon Halvorsen.
Totalt 16 nye redningsledere
Flere redningsledere på vakt kommer som et resultat av Stortingets økte bevilgning i statsbudsjettet for 2023, øremerket for å styrke grunnbemanningen ved Hovedredningssentralen.
14 nye redningsledere ble autorisert i vår, det høyeste tallet noensinne på HRS. Ytterligere to redningsledere er under utdanning og skal etter planen autoriseres mot slutten av 2024.
Halvorsen uttrykker stor glede med å nå denne milepælen:
− Med dette avsluttes det som har vært et hektisk kapittel i HRS sin historie. Fra signalene kom om økt bevilgning og fram til nå, har det gått i ett med utlysning, tilsettingsprosess, planlegging og gjennomføring av etatsutdanningen, og nå sist: iverksettelse av ny turnus. Alt dette har skjedd parallelt med en rekke andre store prosesser på HRS, forteller HRS-direktøren.
Kritisk ved oppstart
Det er spesielt i oppstarten av hendelser og når flere hendelser pågår samtidig, at verdien av at flere tilgjengelige redningsledere gjør seg gjeldende. Da Alexander Kielland-plattformen kantret i 1980 og 123 mennesker omkom, var det én redningsleder på vakt ved HRS Sør-Norge. På midten av 1980-tallet ble grunnbemanningen styrket noe.
− Siden har flere store hendelser med katastrofepotensiale, slik som f.eks. Viking Sky i 2019, med all tydelighet vist at behovet for en ytterligere styrking av grunnbemanningen ved HRS var nødvendig.
Oppbemanningen kommer på et kritisk tidspunkt, mener Halvorsen:
− Vi har over lang tid sett en jevn økning i antall redningsaksjoner, samtidig som kompleksiteten i operasjonene øker. Tempoet i håndteringen av hendelsene har gått opp. Informasjonsflyten er mye raskere enn før, trykket er høyt fra start, og forventningene fra samvirkepartene øker, forteller Halvorsen.
Krevende, men verdifullt
Økningen gir mer styrke både i og utenfor operasjonsrommet. Ved å ha flere tilgjengelige utdannede redningsledere, har HRS nå større mulighet for ytterligere oppbemanning i operasjonsrommet ved krevende hendelser, og ved hendelser som drar ut i tid.
Parallelt med dette økes HRS sin anledning til å ivareta pådriverrollen og jobbe opp mot andre samvirkeaktører, mellom hendelser.
Også avdelingsdirektør Hanne H. Bragstad ved HRS Nord-Norge understreker viktigheten av denne styrkingen:
– Det har vært krevende for hele organisasjonen å ta imot og lære opp så mange nye kollegaer i det som er en ansvarsfull og kompleks rolle, men mest av alt har det vært lærerikt og spennende. Vi ser tydelig hvordan det nye kullet redningsledere har tatt med seg mye god kunnskap og nyttig kompetanse inn i organisasjonen. De utgjør et verdifullt bidrag i videreutviklingen av HRS som nav i den norske redningstjenesten, sier Bragstad.
Artikkelen er opprinnelig publisert på Hovedredningssentralen sine nettsider.