Redningstjenestens «bibel» er nyrevidert
Ny håndbok for redningstjenesten er trykket opp.
Første revisjon av Håndbok for redningstjenesten er nå trykket opp. Hovedredningssentralen (HRS) har ledet arbeidet med den nye håndboken og oppfordrer den norske redningstjenesten, studier og ansatte til å bruke boken langt mer.
– Dette er vår bibel. Dette er vårt rammeverk. Denne boken bruker ikke dere nok. Den brukes ikke nok på utdanningssteder. Den er ikke godt nok innarbeidet. Ta den med dere hjem og sørg for å bruke den. Vi kommer også til å presse på for at den blir brukt mer, sa leder for Hovedredningssentralen Jon Halvorsen under Redningskonferansen 4. september til publikum i salen.
Over 400 høringsinnspill
– For seks år siden la jeg den fram under Redningskonferansen. Nå foreligger første revisjon. Det har skjedd store endringer i norsk beredskap siden den kom, det har vært store hendelser og mange gjennomganger. Håndboken er normativ fordi vi er blitt enige om det. Vi har sittet rundt samme bord, jobbet sammen, en bred sammensatt arbeidsgruppe med fagfolk. Vi har fått inn mer enn 400 høringsinnspill. Alt sammen er innarbeidet for å skape god kvalitet. Det er deres erfaringer, deres bidrag i evalueringsrapporter og deres håndtering av hendelser som har dannet grunnlaget for fagfolkenes arbeid med den nye håndboken. Dette har vært fryktelig komplekst, ledet av HRS med bidrag fra frivillige, helse, brann, politi, sa Halvorsen.
– I denne nye utgaven har vi lagt vekt på det som er gjenkjennbart fra første utgave, men med tilpasning til strukturen i øvrige veiledere som utgis fra Hovedredningssentralen, forteller leder for Hovedredningssentralen Jon Halvorsen.
Det er gjort et omfattende arbeid med faglig oppdatering av de ulike kapitlene i lys av ny kunnskap og endringer som har skjedd etter første utgave. Det er også tatt inn noen nye emner.
– Det skjer mye i redningstjenesten, og utviklingen går fort. Samtidig er det noe som ligger fast og med oss over tid: Samvirkeprinsippet er mer enn et prinsipp, det er et tankesett og en arbeidsmetodikk, som forplikter alle aktører i redningstjenesten, sier Halvorsen.
Beskriver industrivernets kapasiteter
– Næringslivets sikkerhetsorganisasjon har levert ny tekst til håndbokas kapittel om redningsressursene. Teksten beskriver industrivernets kapasiteter på en nyansert måte. Dette viser i større grad bredden i industrivernet – fra de minste til de største, understreker Knut Oscar Gilje, direktør i Næringslivets sikkerhetsorganisasjon.
Han oppfordrer industrien til å laste ned den reviderte utgaven for å få en oppdatert kilde til kunnskap om redningstjenesten industrivernet er en del av.
– Redningstjenesten er i utvikling, og det er flere områder med nye samarbeidsorganer og tilrettelegging for bedre samvirke. Næringslivets sikkerhetsorganisasjon følger særlig utviklingen innen CBRNE-området og utvidet bruk av nødnett med aktiv deltakelse i relevante arbeidsgrupper. Vi vil også gjennomgå kursmateriell for kurset vårt SIMKAT (simulert katastrofe, jour.anm.) for å sikre at vi er på linje med eventuelle endringer i rutiner, terminologi og praksis beskrevet i den reviderte håndboka. Vi gratulerer redningstjenesten med en ny milepæl! sier Gilje.