Den nye CBRNE-ambulansen ble avduket 14. juni. Foran fra venstre: Bård Erik Nilsson (paramedic), Mari Asphjell (leder CBRNE-senteret), Stian Fischer Eriksen (operativ enhetsleder) og Anders Halden (seksjonsleder). Bak fra venstre: Ola Borstad (ambulansesjef), Hans Jørgen Sjøholm (paramedic), Lars Tveiten (tidligere BE-koordinator, nå spesialistrådgiver i Næringslivets sikkerhetsorganisasjon), Thor Sundby (tidligere områdeleder), Jon Våge (enhetsleder Midt), Roger Pettersen (Handicare) og Erik Westnes (paramedic OUS/LA).

Ny CBRNE-ambulanse

Skal styrke CBRNE-beredskapen i helseregionen Helse Sør-Øst.

Publisert Sist oppdatert

CBRNE

Begrepet CBRNE er en fellesbetegnelse, og bokstavene står for kjemiske stoffer (C), biologiske agens (B), radioaktive stoffer (R) nukleært materiale (N) og eksplosiver (E) med høyt farepotensial.

Brukes ofte om stoffet og materialer som kan gjøre at liv går tapt, og som kan skade helse, miljø, materielle verdier og andre samfunnsinteresser.

Kilde: FFI

Helse Sør-Øst

Det største blant den norske stats fire regionale helseforetak. Helse Sør-Øst RHF ble opprettet 1. juni 2007 gjennom en sammenslåing av Helse Sør og Helse Øst.

Regionen omfatter Innlandet, Buskerud, Akershus, Oslo, Vestfold, Østfold, Telemark og Agder, med til sammen over tre millioner innbyggere.

Har ansvar for 57 prosent av den samlede spesialisthelsetjenesten i Norge.

Kilde: Helse Sør-Øst og Wikipedia

Sentrum ambulansestasjon i Oslo gledet seg over avdukingen av den nye CBRNE-ambulansen 14. juni. Bilen skal ta over for to utdaterte biler, som nå har gjort jobben sin. Det skriver Oslo universitetssykehus (OUS) på sin Instagram-konto.

– Bilen ble bestilt i 2022 og skulle vært ferdig i fjor sommer, men grunnet ulike hindringer ble den forsinket frem til nå. Men i dag kunne altså Mari Asphjell, leder av CBRNE-senteret, klippe båndet, skriver OUS på Instagram.

Bilen er finansiert gjennom CBRNE-senteret til Oslo universitetssykehus og vil være med på å styrke CBRNE-beredskapen i hele helseregionen Helse Sør-Øst (se faktaboks), og vil angivelig være i drift fra august/september 2024.

 

Økt kompetanse og trygghet

Stian Fischer Eriksen er operativ enhetsleder ved ambulansestasjon Sentrum og enhet Midt ved Oslo universitetssykehus HF. Han forteller at CBRNE-enheten i hovedstaden har gode erfaringer med å øve med industrivernet.

– Vi har hatt flere øvelser med industrivernet rundt omkring på Østlandet, blant annet Dynea Lillestrøm, Postterminalen, Sjursøya og andre industrier som oppbevarer farlig stoff/gods i forhold til produksjonen, sier Eriksen.

Han sier at det ofte kommer henvendelser om å delta på øvelser, men at de dessverre ikke har anledning til å være med på alle øvelser de blir tilbudt. Eriksen håper at CBRNE-senteret kan ha en rådgivende funksjon hvis det skulle være behov med støtte til virksomhetene under en hendelse.

– Vi håper vi kan bidra med økt kompetanse og faglig påfyll til industrivernet rundt omkring på Østlandet, og være en trygghet for at de får riktig behandling hvis uhellet skulle oppstå, sier Eriksen.

Mari Asphjell, leder av CBRNE-senteret, klippe båndet under avdukingen.
Powered by Labrador CMS