Virksomhetene som har opplevd sikkerhetsbrudd tror i størst grad sikkerhetsbruddet oppsto på grunn av tilfeldigheter eller uflaks.

– Nye muligheter gir også ny risiko

Næringslivets Sikkerhetsråd har undersøkt den digitale sikkerheten i 2500 virksomheter.

Publisert

Tidligere denne måneden publiserte Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) Mørketallsundersøkelsen 2024. Populasjonen for denne undersøkelsen er norske virksomheter i privat og offentlig sektor med fem eller flere ansatte.

Dette er 14. gang undersøkelsen gjennomføres.

– Det er ikke mange slike undersøkelser som kan skilte med en slik rekke av undersøkelser knyttet til digital sikkerhet i Næringslivet. Vi har denne gang gjort noen endringer knyttet til undersøkelsen. Endringer som har hatt som formål å gjøre produktet du nå har i hendene mer relevant i forhold til dagens trusselbilde, skriver direktør i NSR Odin Johannessen i forordet.

­

Flest har opplevd bedrageri

Av de spurte virksomhetene melder 62 prosent at de har et rammeverk og/eller styringssystem for informasjonssikkerhet.

– Det er på nivå med 2020 (63 prosent) og en oppgang fra 2022 (51 prosent). Det er i størst grad virksomheter som leverer samfunnskritiske tjenester som har et slikt rammeverk, og store virksomheter har det i større grad enn andre, står det i rapporten.

Det er spurt om virksomhetene har opplevd noen av seks ulike informasjonssikkerhetshendelser:

  • Bedrageri
  • Hacktivisme
  • Digitalt skadeverk
  • Tjenesteangrep
  • Datainnbrudd
  • Datatyveri

Av disse er det mest utbredt med bedrageri som 3,5 prosent av virksomhetene har opplevd i 2024. Totalt er det 8 prosent av virksomhetene som har opplevd en eller flere av de seks hendelsene det er spurt om.

 

Mørketalls-undersøkelsen

Undersøkelse om digital sikkerhet.

Utføres av Næringslivets Sikkerhetsråd. 

Rapporten for 2024 er den 14. gangen undersøkelsen er gjort.

Datainnsamling er gjennomført av Opinion ved hjelp av telefonintervjuer i perioden 24. september til 30. oktober 2024.

Respondentene i undersøkelsen er fra privat (1776 stk) og offentlig sektor (724 stk) i virksomheter med fem ansatte eller flere.

En fjerdedel anmelder angrep

De som har opplevd datainnbrudd/datatyveri og bedrageri har fått oppfølgingsspørsmål om disse hendelsene. 24 prosent av de som opplevde datainnbrudd/datatyveri anmeldte forholdet til politiet, mens 26 prosent av de som opplevede bedrageri gjorde det samme.

De som har opplevd sikkerhetsbrudd tror i størst grad sikkerhetsbruddet oppsto på grunn av tilfeldigheter eller uflaks (63 prosent). Den nest mest vanlige årsaken er menneskelige feil (38 prosent) og deretter mangel på sikkerhetsbevissthet hos de ansatte (31 prosent). Samtidig er det like store andeler som mener hendelsen ble oppdaget ved en tilfeldighet som at den ble oppdaget ved rutinemessig intern sikkerhetsmonitorering.

 

Kunstig intelligens

Siden forrige Mørketallsundersøkelse har kunstig intelligens (KI) kommet inn som en ny faktor av betydning. 2024 ble det året da KI for alvor ble allemannseie. Gjennom apper på telefoner, nettbrett og PC gir teknologien oss tilgang til et univers av kunnskap, kompetanse og muligheter.

– Men som alltid ellers – det som gir nye muligheter, bringer også ny risiko. De som lykkes med å ta teknologien i bruk, vil ha et fortrinn overfor de som ikke gjør det. Det er ingen vei utenom. Men å ta i bruk disse digitale verktøy må gjøres med klokhet og omtanke, skriver Johannessen i forordet.

For å forstå hva vi utsettes for, spesielt i en tid der ny teknologi er på vei inn, og få kjenner både muligheter og risiko knyttet til dette, er beskrivelsen av et normalbilde viktig, mener direktøren i NSR.

– I lys av dette vil jeg fremheve kapitlene 6, 7 og 8. Her deler viktige cybersikkerhetsvirksomheter sine analyser og erfaringer, og bidrar med det til å styrke det digitale sikkerhetsarbeidet, skriver Johannessen.

Powered by Labrador CMS