
Folk mener de ikke er en del av akuttberedskapen
Når en alvorlig ulykke skjer, er innsatsen til de første på stedet helt avgjørende. Likevel ser under halvparten av befolkningen på seg selv som en del av akuttberedskapen, viser en ny undersøkelse.

– Den oppfatningen ønsker vi å endre. Sivilbefolkningen er en helt uunnværlig del av Norges akuttmedisinske beredskap. Hjelpen som gis i løpet av de første ti minuttene, kan være langt viktigere enn hjelpen på sykehuset de neste ti dagene, sier generalsekretær Stephen J.M. Sollid i Stiftelsen Norsk Luftambulanse i en pressemelding.
I spørreundersøkelsen som er utført av Norstat for Stiftelsen Norsk Luftambulanse svarer 58 prosent at de ikke ser ikke på seg selv som en del av akuttberedskapen i Norge.
Det starter med deg
I hele april arrangerer Stiftelsen Norsk Luftambulanse Akuttaksjonen med slagordet «Det starter med deg». Målsetningen er å styrke Norges helseberedskap ved å gjøre befolkningen beredt og kompetent til å bidra når liv eller helse er i fare.

– Når liv og helse er truet, er én person viktigere enn alle andre, nemlig du. Selv den beste og mest avanserte hjelpen har ingen verdi hvis ingen ringer nødnummeret 113 når liv og helse står i fare. Det har heller ingen verdi hvis ingen gjør enkle og livreddende tiltak når noen er kritisk skadet eller ingen starter med hjerte- og lungeredning på hjertestanspasienten, sier Sollid.
Akuttaksjonen aktualiseres av regjeringens totalberedskapsmelding som sier at hver enkelt av oss må bidra for å gjøre Norge enda bedre forberedt på kriser og at vi må skape en beredskapskultur i alle deler av samfunnet.
Lær deg førstehjelp
Så mange som 88 prosent av de spurte i undersøkelsen tror at de ville ha satt i gang med livreddende førstehjelp dersom noen rundt dem trengte det.
Samtidig frykter 54 prosent at de skal gjøre noe feil dersom de kommer først til en ulykke med alvorlige personskader.
– Mangel på kunnskap og stor usikkerhet gjør at mange kvier seg for å være først på stedet, sier sjeflege Hilde Wara i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.
Wara er anestesilege i luftambulansen og på Kirkenes sykehus. Hun vet veldig godt hvor viktig det er at noen handler når en kritisk situasjon oppstår.
– Dersom en ulykke skjer eller noen blir akutt syke, skal du varsle 113 umiddelbart og starte grunnleggende livreddende førstehjelp. Ikke vær redd for å gjøre feil. De fenomenale folka som er på jobb døgnet rundt i 113-sentralene vil veilede deg fram til hjelpen er på plass, sier Wara.
Hun mener det trengs en nasjonal dugnad slik at enda flere lærer seg livsviktig førstehjelp, men også enkelt kan vedlikeholde den.
– Man vil aldri angre på at man lærte seg førstehjelp. Det viktigste er uansett å gjøre noe. Husk at det starter med deg, sier Wara.